четвер, 2 грудня 2021 р.

День пам'яті жертв Голодомору відзначається кожної четвертої суботи листопада. У 2021 році - 27 листопада.


Голодомор – це масовий голод 1932-1933 років. Він охопив усю територію Української РСР. Внаслідок цього загинули мільйони людей. При цьому точних даних щодо кількості смертей немає. Демографи кажуть, що у той період загинуло від двох із половиною до 10 мільйонів людей.
У 2006 році Україна оголосила голодомор актом геноциду проти українського народу. Розпочалися розслідування, які випали на пік правління президента країни Віктора Ющенка.
Виходячи з розсекречених наприкінці 1980-х років архівів, масові голодування та смерті спричинив неврожай 1932 року. Однак історики мають підтверджені дані, що голод, а тому геноцид був штучним актом знищення українського народу радянською владою.
Найбільше від голоду постраждали Дніпропетровська (35 районів), Київська області (27) та МАРСР (9 із 9 районів), за ними йшли Вінницька (20), Донецька (29), Одеська (14) та Харківська (5) області.
Голод та смертність від недоїдання також відзначалися у містах Києві, Одесі, Вінниці, Миколаєві, Херсоні, Зиновіївську та багатьох інших. Наприкінці березня 1933 року до офіційного списку "уражених" входили вже всі 7 областей УРСР та МАРСР.
Пік голоду посідає другу половину березня - травень 1933 року.
Традиційно цього дня о 12:00 влаштовують загальнонаціональну хвилину мовчання, щоби вшанувати пам'ять мільйонів померлих. У церквах проводяться богослужіння, а в музеях виставки та заходи, що висвітлюють цю сумну сторінку української історії.
Також щорічно у День пам'яті жертв Голодомору проводиться акція "Запали свічку пам'яті". Сотні свічок пам'яті одночасно запалюють біля меморіалу жертв голодомору у Києві та інших містах по всій країні. А також удома.